Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Mohcine Benchaba duwde in 2000 tegen een torenluik van een Maastrichtse stadspoort. Een studente die daaronder liep, kreeg het luik op haar hoofd en overleed. Mohcine Benchaba is daarvoor veroordeeld, onterecht vind ik, lees hier waarom:

Naar mijn mening is de schuldige in de zaak Helpoort niet Mahcine Benchaba, maar de aannemer die het luik heeft ingebouwd. Het luik had aan veiligheidsvoorschriften moeten voldoen en het is levensgevaarlijk als het zomaar op straat kan vallen. Een dakdekker had dit ook kunnen gebeuren.

Dat het luik niet door onbevoegden bediend had mogen worden (al dan niet met geweld) doet er niet toe. Er zijn wel meer dingen die niet door onbevoegden gebruikt mogen worden die toch veilig moeten zijn. Het moet zelfs veilig zijn als het foutief bediend wordt.

De aannemer moet alsnog voor het ongeluk aansprakelijk gesteld worden, die is hiervoor verzekerd, wellicht kan dit een vrijspraak van Mahcine Benchaba ten goede komen.

Mahcine Benchaba kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van het openen van een torenluik, hooguit voor het feit dat dit onbevoegd gebeurde.

Do you have any comments about the website? Please let me know.