Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Contents[Show]

Inleiding 

De Humax biedt de mogelijkheid om opnames direct te kopiëren van de interne harddisk naar een externe USB harddisk, die is aangesloten op de USB ingang. Video’s kunnen dan voor langere tijd bewaard worden zonder dat de interne harddisk van de Humax vol raakt. De Humax kan video’s van een externe harddisk direct afspelen. De externe harddisk moet hiervoor eenmalig geformatteerd worden naar het EXT3 formaat.

De Humax biedt ook de mogelijkheid om opnames over te dragen naar een PC via een netwerkaansluiting en FTP, dit wordt hier beschreven. Maar de methode met de externe harddisk is veel eenvoudiger.

Humax problemen met externe USB harddisk

Een veel voorkomend probleem is dat opnames op de externe harddisk bij het afspelen halverwege stoppen. Om zeker te zijn van goede opnames moeten deze dus worden gecontroleerd. Als de opname niet volledig afspeelt, verwijder deze dan en probeer het kopiëren opnieuw. Hoe groter de bestanden, hoe groter de kans op mislukken; neem daarom programma's op in SD in plaats van HD.

Formatteren EXT3 harddisk

De externe harddisk moet geformatteerd worden in het Linux file systeem EXT3. Dit formaat is geschikt voor grote bestanden, wat nodig is voor video. Een PC kan soms niet met een EXT3 disk overweg, zie hier. Gebruik daarom voor de Humax een aparte externe USB harddisk. 

EXT2

In plaat van EXT3 kun je ook formatteren naar EXT2, er zit niet veel verschil tussen beide. Maar met EXT3 kun je geen bestanden verwijderen of toevoegen met de PC, dat kan met EXT2 wél.

Humax iHDR-5200c

De Humax iHDR-5200c kan zelfstandig een externe harde schijf formatteren. Als een externe harddisk op de Humax iHDR-5200c wordt aangesloten komt er een vraag of de disk geschikt moet worden gemaakt voor het opnemen en weergeven van TV programma’s. Let op, alle data op de disk wordt dan verwijderd. Formatteren van schijven groter dan 1TB gaat niet altijd goed met de Humax iHDR-5200c. Maar als de schijf wordt geformatteerd met de PC dan is de schijf wel toegankelijk voor de Humax. 

Humax iHDR-5050c

De Humax iHDR-5050c kan niet zelf een externe harde schijf formatteren. De externe harde schijf moet tijdelijk worden aangesloten op een PC en dan met een van de volgende programma’s worden geformatteerd naar EXT3:

  • Partition Manager. Dit is een programma van Paragon.
  • G-parted. Dit programma staat gratis ter beschikking op Sourceforge.

Problemen met de externe USB harddisk

De Humax iHDR-5050c heeft problemen met de externe USB harddisk:

  • De harddisk wordt soms niet onmiddellijk herkend. Het opnieuw aansluiten van de externe harddisk kan helpen.
  • De Humax blijft hangen tijdens het kopiëren of afspelen. De oplossing is de Humax met de schakelaar op de achterkant uitschakelen en weer inschakelen. Verwijder het corrupte videobestand op de harddisk. 

Geschikte externe harddisks voor de Humax iHDR-5050c en iHDR-5200c

Op het Ziggo forum staan ervaring van gebruikers en kun je vinden welke externe harddisks geschikt zijn. In het archief kun je handiger zoeken, je krijgt één lijst met alle berichten. Selecteer de Humax hier:

EXT3 harddisk aansluiten op een PC

Het is mogelijk om een EXT3 schijf aan te sluiten op een PC. Niet alle Windows operating systemen kunnen overweg het EXT3 bestandssysteem. Windows 7 herkent een EXT3 schijf als deze een drive letter heeft. Dit zijn gratis EXT3 drivers voor Windows om toegang te krijgen tot EX2 schijven:

Er zijn problemen bekend met deze drivers, probeer indien nodig beide uit.

FAQ

  • Kan ik via USB opnemen op een externe vaste schijf? Nee, dat kan niet. U kunt wel video’s direct vanaf een externe vaste schijf afspelen. Dus u kunt kopieën maken van opnames op de interne vaste schijf naar een externe vaste schijf en deze afspelen vanaf de externe vaste schijf.
  • Is elke externe USB harddisk geschikt? HUMAX kan niet garanderen dat elk type harde schijf naar behoren functioneert met de HUMAX. Bepaalde typen hard disk zijn mogelijk niet compatible.

Do you have any comments about the website? Please let me know.