Contents[Show]

Let op: het volgende geldt niet voor verzenden met track & trace

Voor het maken van een PostNL verzendlabel voor een pakje, moet je het adres van de ontvanger overtypen op de website. Dit is voor één pakje geen probleem maar als je veel post hebt dan is dat overtypen van adressen een tijdrovende en irritante bezigheid. Je hebt de adressen namelijk al digitaal beschikbaar en je zou ze het liefst in zijn geheel willen kopiëren naar PostNL.

Het overtypen is niet alleen overbodig werk, het is ook praktisch niet te doen bij moeilijke adressen in het buitenland. Zie het onderstaande voorbeeld. Probeer dit adres eens uiteen te rafelen in plaats, straat, huisnummer, postcode en regio:

Flat No. 123, Block 9, Gajanan School
near Shazanand Chowk
JijaMata Colony, Manik Colony
Kumbharwada
Kalyan, Maharashtra
401208
India

Je ziet, dat is veel werk. Om het hele adres te kunnen invullen moet je “Extra adresgegevens” selecteren:

Voorkom het tijdrovende overtypen van adressen bij het maken van PostNL verzendlabels
Voorkom het tijdrovende overtypen van adressen bij het maken van PostNL verzendlabels

Als het goed is dan komt op het label hetzelfde adres te staan als je al had.

Ik vroeg mij af: is het wel nodig om het adres over te typen in PostNL? Nee, in plaats van straat, huisnummer, regio en plaats kun je gewoon “x” invullen, behalve bij de postcode en het land. Daarna kun je het adres, wat je al hebt, eenvoudig apart uitprinten en over het (lege) label van PostNL heen plakken. Dat voorkomt trouwens ook typfouten. Hier is het uitgeprinte label met overal “x” ingevuld:

PostNL verzendlabel zonder adres ingevuld
PostNL verzendlabel zonder adres ingevuld

PostNL controleert het adres niet en alles gaat verder goed. Hieronder zie je het PostNL label met het apart uitgeprinte adres er overheen geplakt:

PostNL adressering met apart uitgeprint adres
PostNL adressering met apart uitgeprint adres

Wat staat er in de barcode?

De barcode heeft maar 13 letters en bevat daarom niet het volledige adres. Alleen de landcode staat erin en nog wat andere gegevens zoals of het wel of niet aangetekend of traceerbaar moet zijn. Daarom is het land ook het enige dat je per se moet invullen bij PostNL. Je moet ook de postcode invullen, maar daar wordt volgens mij niets mee gedaan. Zie Wikipedia voor informatie over de barcode. https://en.wikipedia.org/wiki/S10_(UPU_standard)

 

 

Do you have any comments about the website? Please let me know.