Mijn serre heeft een glazen dak en in 2010 wilde ik hiervoor een zonwering aanschaffen. Je moet dan een moeilijke keuze maken: hoeveel zonlicht mag het zonweringdoek doorlaten? Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Wat ook niet hielp was dat ik totaal verschillende adviezen kreeg van leveranciers. De ene adviseerde een doek met een lichttransmissie van 25%, de andere adviseerde een verduisterend zonweringdoek.

Wat is de optimale lichttransmissie van veranda zonweringsdoek?
Wat is de optimale lichttransmissie van veranda zonweringsdoek?

Net op dat moment was ik ook bezig met het ontwikkelen van de zonnepanelen voor mijn fiets op zonne-energie, de Maxun One. Ik heb mij toen in deze materie verdiept en met de kennis die ik daarbij heb opgedaan kon ik precies uitrekenen welk zonweringdoek het beste werkt. In dit artikel geef ik u daarvan verslag.

De belangrijkste eigenschap van een zonweringdoek is de lichttransmissie. Bij een waarde van 25% wordt er veel licht doorgelaten maar dan wordt het nog steeds te heet. Een verduisterend zonweringdoek is ook niet goed want dan wordt het veel te donker

Ik heb dit onderzocht en de conclusie is dat de optimale lichttransmissie van serre-zonweringdoek 5% is.

Een zonweringdoek met een lichttransmissie van 5% houdt de warmte goed tegen terwijl er toch nog een prettige hoeveelheid licht wordt doorgelaten. Om een idee te geven van die 5% lichttransmissie: binnen in huis bij een raam is er nog steeds genoeg licht maar als je het zou meten is het minder dan 5% ten opzichte van het zonlicht buiten. Dit komt doordat het oog logaritmisch werkt en niet lineair.

De lichttransmissie van zonweringdoek staat in de catalogus vermeld, het gaat daarbij om de zichtbare lichttransmissie [TV]:

wat is de optimale lichttransmissie van parasol en veranda zonweringsdoek
Wat is de optimale lichttransmissie van parasol en veranda zonweringsdoek

Ik heb tenslotte gekozen voor antraciet zonweringsdoek van Soltis, nummer 92-2070. De warmte wordt uitstekend buitengehouden terwijl er binnen genoeg licht overblijft.

Do you have any comments about the website? Please let me know.