Problemen met draadloos internet verhelpen

Published: 10 January 2015
Last updated: 06 January 2023

Wat te doen bij onstabiel internet

Over WiFi problemen zijn veel tips te vinden op het internet. Samengevat komt het erop neer dat je een vrij kanaal kiest en de router op een goede plaatst neerzet. Mijn ervaring is echter dat dit niet altijd helpt en dat gebrekkige apparatuur de oorzaak is. Als niets helpt volg dan de volgende tips.

Een veel voorkomend probleem is dat het draadloze internet wel werkt maar niet stabiel is: een paar keer per dag is het zeer traag of het valt helemaal uit. Het uitzoeken van de oorzaak is lastig want de computer geeft geen enkele diagnose. Er is alleen een signaalsterkte indicatie maar dat zegt niet zoveel.

Ziggo modem in de meterkast

Het Ziggo WiFi modem staat meestal in de meterkast en is niet te verplaatsen. Als het internet blijft kwakkelen, sluit dan met een lange UTP kabel een externe router aan en plaats die op een goede locatie. Soms is het nodig om dit stappenplan te volgen.

Router werkt niet meer goed

Niet zelden zijn alle internet problemen in één klap opgelost zodra je de router vervangt. Mijn ervaring is dat een router na verloop van tijd slechter kan gaan werken, nog binnen de garantie periode. Terugbrengen naar de winkel lukt niet want als de verkoper hem uittest doet hij het opeens goed; dit is echter maar een momentopname. Ik heb dit dikwijls meegemaakt. De snelste manier om dit probleem op te lossen is door een betere router te kopen en deze een week uit te testen. Neem dan gelijk een dual-band router. Vraag wel of je de router kunt retourneren als het niet geholpen heeft. De router die als beste uit vergelijkingstests komt is van TP-Link.

Router plaatsen in het trappenhuis

Een optimale locatie voor een draadloze router is het trappenhuis. Eén enkele router bereikt dan de hele woning zonder last te hebben van obstakels als betonnen vloeren. Als er geen stopcontact in de buurt is voor de router, kun je de voedingskabel verlengen zoals op de foto te zien is.

RouterOptimale router locatie in het trappenhuis

Storing door magnetron ovens

WiFi maakt gebruik van een vervuilde frequentieband want deze wordt ook gebruikt door magnetron ovens. Erg handig is dit niet. Storingen kunnen daarom heel goed door je magnetron oven worden veroorzaakt, of die van je buren. Overschakelen naar dual-band (5Ghz) is dan de oplossing. Het heeft bovendien het voordeel dat deze frequentie ook nog niet zoveel gebruikt wordt en daardoor meer vrije kanalen heeft.

Slechte draadloze adapter

Ook kan de draadloze adapter in de computer of laptop niet goed meer werken. Daar kom je achter door een externe USB WiFi-adapter uit te proberen. Let op: hier zijn ook kwaliteitsverschillen.

Storing door andere WiFi USB adapters

Verwijder bij internetproblemen eens de overige WiFi dongles, zoals die van de draadloze audio set, deze kunnen het draadloos internet ernstig verstoren. Soms is het voldoende om de verschillende WiFi dongles zover mogelijk uit elkaar te zetten.

Links

© 2023 AvdWeb. All rights reserved.