Skip to main content
Wie wil meedoen met de solarbike zelfbouw club?
Who wants to join the solarbike DIY club?

Oplossing voor tekort aan orgaandonoren

Published: 03 August 2011
Last updated: 05 January 2023

Meer mensen moeten orgaandonor worden

Te weinig mensen melden zich aan als orgaandonor of mensen hebben bezwaren tegen het donorschap. Het tekort aan donororganen is echter eenvoudig op te lossen, lees verder...

Alleen donoren hebben recht op organen

Ik vind dat mensen die zelf geen orgaandonor willen zijn ook geen gebruik mogen maken van donororganen. Er is een schrijnend tekort aan donororganen, hierdoor komen zelfs mensen te overlijden. Er moet daarom een einde komen aan de vrijblijvendheid van het donorschap. Door niet-donoren uit te sluiten wordt er druk uitgeoefend om donor te worden. Mensen die geen donor zijn vissen achter het net als zij zelf een donororgaan nodig hebben. Het probleem is daarmee vrijwel opgelost. Er komen nieuwe donoren bij terwijl minder mensen nog recht hebben op donororganen.

Het donorregister is niet effectief

Ik heb bij het donorregister aangegeven dat ik mijn organen na mijn overlijden alleen wil afstaan aan mensen die zelf ook donor zijn. Dit was echter niet mogelijk bij het donorregister, het zou niet ethisch zijn. Ik heb mij daarom uitgeschreven bij het donorregister. In plaats daarvan draag ik nu voortaan een donorcodicil bij me, in mijn portefeuille. Mijn donorcodicil sluit mensen uit die zelf geen donor zijn.

Schrijf u uit bij het donorregister

Om het tekort aan donororganen op te lossen moet u zich dus niet inschrijven maar uitschrijven bij het donorregister. Bij het donorregister kunt u niet opgeven of uw organen uitsluitend voor donoren beschikbaar zijn. Hierdoor houdt het donorregister het gebrek aan organen zelf in stand.

Verbeterd donorcodicil

Hier is een verbeterd donorcodicil. Het codicil wordt afgedruk in het creditcard formaat (8,5 cm x 5,5 cm).

Verbeterd donorcodicilVerbeterd donorcodicil