Skip to main content
Wie wil meedoen met de solarbike zelfbouw club?
Who wants to join the solarbike DIY club?

Inboedelverzekering voor dummies

Published: 14 October 2015
Last updated: 05 December 2023

Noodzakelijke verzekeringen

Een verzekering heb je nodig voor zaken waarvan je het risico niet zelf kunt dragen: ziektekosten, aansprakelijkheid, auto, opstal en inboedel. In tegenstelling tot andere verzekeringen zijn inboedelverzekeringen echter een wassen neus, er wordt slechts de dagwaarde vergoed en dit is niet genoeg.

Inboedelverzekering tegen nieuwwaardeInboedelverzekering tegen nieuwwaarde

Het nadeel van dagwaarde vergoeding

Een product is in principe nooit meer waard dan de dagwaarde. Het is logisch dat je geen nieuwe auto krijgt bij een total-loss na 5 jaar. Ook voor computers en smartphones is dit niet onredelijk want die verouderen snel en die vervang je toch regelmatig.

Echter, de dagwaarde geldt voor de gehele inboedel. Een kledingkast is na 10 jaar misschien nog als nieuw, de dagwaarde is nul en dit geldt voor alle spullen. Dure meubels, geluidsapparatuur, TV's en luidsprekerboxen gaan best lang mee, daar heb je ook rekening mee gehouden bij de aanschaf.

Je kunt het risico dat er één laptop wordt gestolen en je geld moet bijleggen om een nieuwe te kopen nog wel dragen. Maar bij een grote brand moet je alles opnieuw aanschaffen, en dit is onmogelijk voor het bedrag van de dagwaarde, dan kom je bij de kringloopwinkel uit. Je hebt er jaren over gedaan en gespaard om je huis mooi in te richten, daar gaat al snel €75.000 in zitten. Na een brand, dat ook nog heel traumatisch is, wil je weer opnieuw beginnen en niet met oude rotzooi uit de kringloopwinkel, daarvoor heb je geen inboedelverzekering afgesloten.

Inboedelverzekering tegen nieuwwaarde

Er zijn in Nederland een paar verzekeraars die tegen nieuwwaarde vergoeden, dit geldt dan voor spullen jonger dan 10 jaar oud. Alle andere verzekeraars kun je negeren want die vergoeden de dagwaarde al na één jaar of als de dagwaarde lager is dan 40%, zo'n verzekering is nutteloos. Merk op dat in het eerste geval, de dagwaarde geldt voor spullen die ouder zijn dan 10 jaar. Dat blijft een probleem als de hele inboedel verloren is gegaan, maar de schade-uitkering is in ieder geval hoger dan in het tweede geval.

De inboedelverzekeraars tegen nieuwwaarde zijn de Nationale-Nederlanden en ING. Ik heb zelf voor ING gekozen omdat de vergoeding voor laptops bij Nationale-Nederlanden beperkt is tot €400, bij ING geldt dit niet zo. De ING inboedelverzekering is overigens ondergebracht bij Nationale-Nederlanden.

Resumé

Neem alleen geval een inboedelverzekering die 10 jaar tegen nieuwwaarde verzekert, er is nauwelijks premieverschil. Een inbraak of brand is op zichzelf al traumatisch, je wilt niet ook nog onverzekerd zijn tegen de financiële gevolgen.

 

Other articles from Other