Skip to main content

 I urgently need individuals who are willing to cooperate on my website and projects.

Tips bij het kopen van een keuken

Published: 17 December 2016
Last updated: 18 November 2023

In Duitsland zijn keukens voordeliger

Een voordelige keuken uit DuitslandEen voordelige keuken uit Duitsland

Wat is de marge op een keuken?Wat is de marge op een keuken?Tips bij het kopen van een keukenTips bij het kopen van een keuken
Bij het kopen van een nieuwe keuken kwamen wij er achter dat de Nederlandse keukenbranche een walhalla is voor oplichters. Er wordt gestunt met lage prijzen maar in werkelijkheid is de keuken vele malen duurder. Alleen als je direct beslist krijg je 50% korting, mensen worden hierdoor onder druk gezet om te kopen.

Er zijn natuurlijk ook bonafide keukenzaken in Nederland, toch hebben wij een keuken in Duitsland gekocht. Hier hebben wij een prima ervaring mee opgedaan die ik hier graag met u wil delen.

Gebruik de 3D keukenplanner van Ikea

Na het opmeten hadden wij een voorlopig keukenontwerp gemaakt met de 3D keukenplanner van Ikea. Dit is een handige tool om een idee van de mogelijkheden van je keuken te krijgen. Het was een probleem dat de kasten van Ikea maar in weinig verschillende breedtes leverbaar zijn, daardoor krijg je een kleine keuken niet passend en gaat er veel ruimte verloren door opvulstukken. Deze beperking was er niet bij de keuken die wij uiteindelijk hebben gekocht.

Het onderhandelen bij een keuken in Duitsland

In Duitsland viel het op dat je rustig kunt rondkijken zonder gelijk lastig te worden gevallen door verkopers. Deze zitten aan hun bureau te werken en je moet er zelf op afstappen.

Aan de hand van ons ontwerp heeft een verkoper een 3D keukenontwerp gemaakt. Hij kwam daarbij met veel goede ideeën, ook op het vlak van esthetiek. De boven en benedenkastjes konden symmetrisch ten opzichte van elkaar geplaatst worden, wat bij Ikea niet ging. Thuis hebben wij het keukenontwerp geëvalueerd en hebben wij een vervolgafspraak gemaakt.

Voor de keuken hebben wij gekozen voor het type N16 Nova Brillant van Nolte. Deze keuken is degelijk en heeft een bijzonder hoog afwerkingniveau.

Een inductiekookplaat en een combi oven bezat ik al en de overige apparatuur wilde ik aanschaffen via internet vanwege de grotere keus en lage prijs. Dat was geen enkel probleem en wij hebben dus een keuken besteld zonder apparatuur, hiermee hebben wij veel kosten bespaard. Het inbouwen kostte €50 per apparaat. De spoelbak en kraan zijn van Ikea. Dit had ik trouwens beter moeten overleggen met de keukenzaak want het inbouwen was een probleem. Onze Duitse keukenzaak verrichte geen loodgieterswerk in Nederland, dat heb ik zelf gedaan.

De "normale" prijs was ca. €5000, maar met een beetje onderhandelen is er een prijs uitgekomen van €4000 als wij een aanbetaling deden van €3000.

Keuken apparatuur

Deze apparatuur hebben wij gebruikt:

  • Combimagnetron Bosch Innowave €450
  • Inductiekookplaat Siemens 80cm €850
  • Inbouw koelkast Siemens €700
  • Vaatwasser Bosch €500
  • Afzuigkap €250
  • Spoelbak en kraan Ikea €250

Totaal €3000

Hoeveel is de marge op een keuken?

De prijs van de keuken, zonder apparatuur en spoelbak was €4000. Is deze prijs rechtvaardig?

Het plaatsen van de keuken was één dag werk voor 2 man. Stel dat de verkoper er een halve dag aan heeft besteed en dat de fabricage van de keuken 8 manuur kost dan zijn de loonkosten alleen al ruim €1000. De materiaalkosten zullen ook hoger zijn dan bij een eenvoudige geplastificeerde keuken. Ik denk daarom dat €4000 een scherpe prijs is.

Aan diverse materialen en LED verlichting is €250 uitgegeven.
De nieuwe vloer is niet meegerekend.
De totaalprijs, inclusief apparatuur komt dan uit op ca. €7250.

In Duitsland zijn keukens voordeligerIn Duitsland zijn keukens voordeliger

Other articles from Other