Skip to main content

OsmAnd getest

Published: 06 June 2017
Last updated: 08 March 2023

Intro

Met OsmAnd kun je een smartphone gebruiken voor navigatie. In eerste instantie ziet deze app er prima uit. Handig is dat ook knooppunt fietsroutes kunnen worden weergegeven.
Op deze website vindt je veel informatie (menu rechts): http://www.je-we-es.nl

OsmAnd fietsnavigatieOsmAnd fietsnavigatie

Installatie

Bij de installatie van OsmAnd moeten de kaarten apart worden gedownload, CycleMap is dan ook geïnstalleerd.
Onhandig is dat om de stembegeleiding te laten werken je eerst een speciaal spraakbestand moet installeren in menu Kaarten downloaden (?): Spraakbestanden (opnamen - beperkte functionaliteit) > Nederlands.

Paard

Bij het gebruik van OsmAnd kwam ik erachter dat een smartphone eigenlijk ongeschikt is voor navigatie want deze raakt oververhit in de zon en je ziet praktisch niets op het scherm bij zonlicht, zie het artikel Fietsnavigatie getest. Daarom was het navigeren met OsmAnd op de fiets voor mij een grote ergernis, wat voor een groot deel ook veroorzaakt werd doordat OsmAnd moeilijk te bedienen is bij zonlicht. Maar OsmAnd is gratis en je mag een gegeven paard eigenlijk niet in de bek kijken. Als de navigatie eenmaal loopt en je bevindt je op de route dan gaat het navigeren verder best goed. OsmAnd is ook zonder te navigeren handig want je kunt het ook gewoon als kaart gebruiken.

Problemen bij navigeren

  • De bediening van OsmAnd is veel te omslachtig, er moeten nogal wat handelingen worden verricht voordat je kunt navigeren. Thuis op de bank is dit best te doen maar buiten op de weg is het een ander verhaal. Voor de veiligheid tijdens het rijden is het van belang om zo weinig mogelijk afgeleid te worden door de navigatie, je moet ook nog op het verkeer letten. Daarom moet de bediening zo simpel mogelijk zijn met enkel een paar grote knoppen, net als bij autonavigatie. Dat vind ik bij OsmAnd een groot probleem. Jongeren zullen hier minder problemen mee ervaren omdat ze scherper zien, maar voor mensen die een leesbril nodig hebben, en dat gaat niet tijdens fietsen, is het een groter probleem.
  • Een gpx trackfile van bijvoorbeeld RouteYou kun je downloaden naar je smartphone, de locatie moest in mijn geval zijn: Deze pc\Albert  Van Dalen's G3\Intern geheugen\Android\data\net.osmand.plus\files\tracks. De map tracks moest eerst handmatig worden aangemaakt. Het selecteren de trackfiles is omslachtig: menu Kaart-instellingen (?) > GPX-track… > selecteer de gewenste track > OK. Daarna moeten nog diverse instellingen worden gewijzigd. Dit moet toch eenvoudiger kunnen?
  • De track is nauwelijks te zien, en al helemaal niet in zonlicht. Je moet eerst instellen: Kaart-instellingen > GPX-track… GPX-stijl > Vet. Maar om onverklaarbare reden verandert dit soms weer. De track zou in rood moeten zijn maar is in de praktijk vaak geel of een andere kleur.
  • De track is nauwelijks te onderscheiden van de fietsknooppunt routes.
  • Er is een overvloed aan symbolen en die vertroebelen de kaartweergave. In een menu kunt je dit uitzetten maar dat werkt niet.
  • Het navigatie menu geeft altijd het vertrekpunt en eindbestemming weer, maar bij gpx-track navigatie bestaan deze niet, dat is erg verwarrend. En bij gpx-track navigatie wordt er soms hardnekkig genavigeerd naar de eindbestemming wat niet de bedoeling is.
  • De kaartrotatie moet bij navigeren zijn ingesteld op bewegingsrichting, maar dat verandert als je (per ongeluk) op de rotatie knop drukt. Helaas is deze knop soms verdwenen en dan is terugzetten naar bewegingsrichting erg lastig.
  • De zwarte pijltjes van de track richting zijn praktisch niet zichtbaar als de track is ingesteld op dikke lijnen “Vet”.
  • Let op dat voor het gebruik van CycleMap je online moet zijn.

Problemen bij de stembegeleiding

  • Omdat je bijna niets ziet op het scherm bij zonlicht, is een stembegeleiding wel zo handig. Echter de stembegeleiding werkte niet, na lang googelen kwam ik erachter dat je de instelling “Stemmen van spraaksynthese Nederlands” moet veranderen naar “Nederlands”, maar daarvoor moet je wel eerst downloaden: “Spraakbestanden (opnamen – beperkte functionaliteit)” taal: Nederlands. Dit moet in menu Kaarten Downloaden (?). Waarom is dit zo omslachtig en werkt alles niet gewoon zoals bij autonavigatie?
  • Toen de stembegeleiding eenmaal werkte, stopte OsmAnd niet meer met praten... Enthousiast wordt je doodgegooid met mededelingen waar je niet om gevraagd hebt, zoals de afstand tot het volgende tussenpunt, dat ook nog eens continue wordt herhaald. Ik wil alleen weten wanneer ik moet afslaan bij een bocht, meer niet. Wat moet ik met een tussenpunt? In een menu met een lijst van meldingen kun je die tussenpunten de-selecteren, alleen werkte dit niet, ik kreeg nog steeds tussenpunt meldingen.