Skip to main content
Wie wil meedoen met de solarbike zelfbouw club?
Who wants to join the solarbike DIY club?

De actieradius van elektrische fietsen vergelijken

Published: 30 August 2013
Last updated: 04 January 2023

Een lichtgewicht elektrische fiets van 12,5kg 

Lichtgewicht elektrische fiets van 12,5kgLichtgewicht elektrische fiets van 12,5kg

Mijn elektrische fiets, die ik zelf heb gebouwd, heeft een gewicht van slechts 12,5kg, inclusief accu. Dat is de helft van de 25kg die andere elektrische fietsen wegen. De fiets heb ik gebouwd als basis voor mijn Maxun One fiets op zonne-energie. De fiets is zeer degelijk; ik heb sinds 2013 meer dan 6000km gereden zonder problemen en de accu is praktisch onverslijtbaar. Het is een accu met LiFePO4 cellen van het merk A123, deze kan snel worden opladen in ongeveer 1 uur.

De actieradius bij een zwaar parcours in zuid Limburg is ongeveer 80km met een accu van 400Wh. Dat is mogelijk omdat ik de motor alleen bergop gebruik, er is geen ondersteuning nodig op een vlakke weg want de fiets loopt zonder motor net zo licht als een sportfiets.  

Hoe kun je de actieradius elektrische fietsen vergelijken

De actieradius is afhankelijk van de trapkracht van de fietser, rijgedrag, zithouding, wind, heuvels, gewicht, accu capaciteit en het rendement van de motor. Omdat de actieradius maar voor een klein deel door de elektrische fiets zelf wordt bepaald, is er dus eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen.

De actieradius van elektrische fietsen wordt meestal gemeten met testritten, dat is niet professioneel en zeer onbetrouwbaar. Op deze manier kunnen fabrikanten de actieradius eenvoudig overdrijven. Het bepalen van de actieradius kan alleen met een testbank worden gemeten, alle fietsen worden dan op exact dezelfde manier beoordeeld.

De opgegeven actieradius zegt dus niets, vergelijk daarom elektrische fietsen als volgt:

  • Vergelijk de accu capaciteit van de fietsen, deze moet vermeld zijn in Wattuur (Wh).
  • Een middenmoter heeft een groter rendement en dus een grotere actieradius in de bergen dan een naafmotor.
  • Een lichtlopende sportieve elektrische fiets is zuiniger met energie en heeft dus een grotere actieradius dan een normale elektrische fiets.
  • Lithium-ijzer-fosfaat-accu's (LFP / LiFePO4) accu's gaan het langste mee van alle accu's; de actieradius blijft behouden.

Let op:

  • De accu capaciteit in Wh moet idealiter voor iedere fiets worden gemeten bij dezelfde belasting, bijvoorbeeld 10A.
  • De hoeveelheid ampère-uur (Ah) is niet zo geschikt voor het vergelijken van de accu capaciteit omdat de accuspanning varieert.
  • Een continue ingeschakelde trapbekrachtiging verkort de actieradius aanzienlijk.

Het energieverbruik van de lichtgewicht elektrische fiets in de bergen

Ik heb metingen verricht met de lichtgewicht elektrische fiets bij twee zware hellingen:

Rijksweg N278 Gulpen

Lengte 2000m, gemiddelde stijging 4%. Met vol gas en vlot meetrappen is de snelheid 25km/h en verbruikt de motor 23Wh aan energie.

Bergweg Gulpen / Gulperberg-oost

Lengte 400m, gemiddelde stijging 13%. Met vol gas en vlot meetrappen is de snelheid 15km/h en verbruikt de motor 12Wh aan energie. Met een accu van 400Wh kan de Gulperberg-oost dus ruim 30 keer beklommen worden. Je kunt dus heel wat heuvels beklimmen met een volle accu.

Other articles from Ebike miscellaneous